IJsvrij!
J.M. Meulenhoff, 2012
Dat zei mijn vrouw vannacht ook al
(DZMVVOA)
J.M. Meulenhoff, 2011

Mijn debuutroman Dat zei mijn vrouw vannacht ook al speelt zich af in de wondere wereld van het kopieerwinkelwezen. De vroegoude helden Bertus en Michiel zijn 'servicemedewerkers' in een filiaal van de Toppie Copy-keten te Amsterdam. Ze brengen hun dagdelen door met koffiedrinken, roken, kleppen en klanten wegjagen. Aan deze zalige onwetendheid komt een eind wanneer Het Hoofdkantoor besluit om hun filiaal aan een strenge controle te onderwerpen. Het is aan de mannen om een list te verzinnen... (dzmvvoa)

 

DZMVVOA werd laaiend ontvangen door de pers en menige open haard. Dagblad Metro verstrekte maar liefst 5 ballen. Het dialogenfeest is inmiddels verramsjt, dus goedkoop af te halen bij uw plaatselijke De Slegte en daarnaast geheel gratis leenbaar bij uw Openbare Bibliotheek. Of u maakt 20 euromannen over op giro 8926424 t.n.v. Europica Media te Amsterdam onder vermelding van 'Ik ben hitsig!' en uw postadres. U krijgt dan terstond een vooralsnog onbeduimeld exemplaar toegezonden. 

De tweede literaire spruit van Eijsbouts is een satire op de wereld der publieke media én de jaarlijkse Elfstedengekte. De hoofdpersoon van IJsvrij werkt op de redactie van een populaire dagelijkse talkshow genaamd De Wind Waait Door. Onomkeerbare gebeurtenissen nopen hem zijns inziens de Elfstedentocht te gaan saboteren. Onderwijl waait de wind almaar door.

 

Het boek IJsvrij! kreeg een prima bespreking in de Leeuwarder Courant of het Friesch Dagblad, een van de twee. Er valt in het boek best wat te lachen, maar het plot is van een geloofwaardigheid waar de honden geen brood van lusten. Daarnaast wordt het in dit boek nu wel erg gortig met Eijsbouts' hagel-aanvallen op de vermeende coterie der Bekende Nederlanders, waar hij eigenlijk natuurlijk maar al te graag zelf toe zou behoren, blijkens zijn parmantige pogingen om zichzelve in de media te manifesteren. Nee Eijsbouts, met dit boek heb je je hand schromelijk overspeeld. Jammer, want schrijven kan je wel! 

Ijsvrij! is desondanks of juist daarom geheel eerstehands te verkrijgen bij bijvoorbeeld deze boekengrutter.

De boeken van Michiel Eijsbouts

 

Dit zijn niet al mijn boeken. Ik heb er nog wel wat meer in mijn kelderbox, maar dat zei mijn vrouw vannacht ook al. Het zijn in elk geval de boeken die ik zelf geschreven heb. Misschien komt er ooit nog eentje bij, maar ik zou er niet op gaan zitten wachten. Dat zit ook helemaal niet prettig!